Treće izdanje knjige Palestinska Nakba autora Hajrudina Somuna bit će predstavljeno u subotu, 16. decembra, u okviru Zimskog salona knjige koji organiziraju izdavačka kuća ART Rabic, u saradnji sa Collegium Artisticumom u Centru Skenderija.

Knjigu će predstaviti Željko IvankovićAsim Mujkić i izdavač Goran Mikulić, te autor.

Prvo izdanje Palestinske Nakbe iz 2015. godine naišlo je na izuzetnu pažnju javnosti, a to treće je zbog obima podijeljeno u dva toma.

Predsjednik Palestinske zajednice u BiH Majed Maarouf rekao je za bina.news “Palestinska Nakba je kombinacija naučnih činjenica i ličnih sjećanja na neke događaje iz moderne palestinske historije. Bio je prijatelj sa Mahmud Dervišem i Gasanom Kanafanijem i među prvima je preveo Dervišove stihove.  Imao sam čast putovati i boraviti sa Hajrudinom Somunom, te posjetiti palestinske gradove.”

Višedecenijski bosanskohercegovački novinar, bivši diplomata Hajrudin Somun, koji je specijalizirao arapski jezik i književnost na Bagdadskom univerzitetu, bio i dopisnik i televizijski reporter, autor nekoliko važnih knjiga koje čitatelji.

Hajrudin Somun rođen je 1937. godine u Čajniču, gradiću u istočnoj Bosni, na samoj granici s Crnom Gorom. Na Univerzitetu u Sarajevu diplomirao je orijentalne jezike, a kasnije će specijalizirati arapski jezik i književnost na čuvenom sveučilištu u Bagdadu. Novinarstvom se počeo baviti još šezdesetih godina prošlog stoljeća. Izvještavao je s bliskoistočnih ratišta, a tijekom islamske revolucije 1979. i 1980. godine, bio je jedini jugoslavenski reporter u Iranu. Gotovo šest desetljeća aktivno se bavio novinarstvom, čak i onda kada je zakoračio u diplomatske vode. Naime, Somun ima bogatu diplomatsku karijeru, koju je započeo još za vrijeme SFR Jugoslavije, 1979. godine, a okončao ju je 2004. godine. Isprva je angažiran kao politički savjetnik u jugoslavenskom veleposlanstvu u Iraku, a kasnije će biti i savjetnik u teheranskoj ambasadi, reklo bi se u vremenima najsloženijih odnosa između Irana i Iraka. Nakon raspada Jugoslavije bio je savjetnik za vanjsku politiku u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, a kasnije veleposlanik u Turskoj i Maleziji.

Njegovo poznavanje povijesti i prilika Bliskog i Srednjeg istoka izrodilo je nekoliko knjiga i brošura: „Jordan (1973.), „Korijeni iranske revolucije“ (u koautorstvu sa slavnim iranskim književnikom Rezom Barahenijem, 1979,), „Pjesme Bejruta“ (palestinska poezija otpora, 1983.), „Mahathir: Tajna malezijskog čuda“ (2003.), „Gasan Kanafani – iz zemlje tužnih narandži“ (2013.), „Lična strana svijeta“ (2013.), „Palestinska Nakba“ (2015.), “Sefernama iz Irana” (2019.) te posljednja, koja će u srijedu imati zagrebačku promociju – „Kurdistan jan neman“. Od odlaska u mirovinu 2004. godine piše kolumne za sarajevsko Oslobođenje, ali sporadično i za neke druge listove. Dobitnik je niza novinarskih priznanja, uključujući i Nagradu za životno djelo Udruženja novinara BiH, a čak je dva puta proglašavan za najboljeg televizijskog reportera Jugoslavije.