Hebrejski izvori su putem privatnih novinskih grupa objavili informacije o razmjerima gubitaka koje je izraelska vojska pretrpjela u Pojasu Gaze.

Izvori navode da su poginula 23 oficira i vojnika, dva su u stanju kliničke smrti, 11 čije su rane okarakterisane kao teške, a 4 kao srednje teške.

Dodala je i da su četiri vojnika i dalje pod ruševinama, a kontakt sa još dvojicom vojnika je prekinut.

U detaljima o događaju, koji je opisala kao najteži s kojim se vojska suočila od početka rata u Pojasu Gaze, palestinski borci otpora uspjeli su dići u zrak dvije zgrade u kojima se nalazio veliki broj rezervnih vojnika.

Isti izvori navode da je izraelska vojska poslala snage na područje gdje se događaj dogodio, ne precizirajući to područje, a u operacijama evakuacije poginulih i ranjenih vojnika učestvovale su i vatrogasne ekipe i spasilačke snage povezane sa Domom fronta.

Ona je rekla da je vojska nametnula opsadu područja Hadath, te isključila mogućnost otmice vojnika.

Bolnica Soroka u Beershebi takođe je proglasila vanredno stanje u pripremi za prijem velikog broja smrtnih slučajeva i povreda.

Zvanični televizijski kanali u Izraelu prenosili su vijesti o nasilnim sukobima u Pojasu Gaze, a hebrejski kanal 13 objavio je scene raketnih bombi koje su ispalili ratni avioni kako bi podržali snage na terenu u Pojasu Gaze, prema onome što je prenio kanal.

Prema izvorima, u izvještaju koji je predočen izraelskom načelniku generalštaba, u vezi sa detaljima onoga što se večeras dogodilo u Gazi, navodi se da su vojnici minirali 12 kuća u naselju istočno od logora Maghazi, a prije nego što su vojnici otišli na tom mjestu tenk je ispaljen granatom koja je pogodila njegovu unutrašnjost, a njegova posada je ostala mrtva i ranjena, pa je zbog toga ciljani tenk ili tenk pored njega ispalio granatu koja je pogodila jednog od zarobljenih minama. kuće, što je izazvalo aktiviranje i eksploziju eksplozivnih naprava, čime je poginulo između 15-20 vojnika, pored vojnika koji su još uvijek zarobljeni pod ruševinama.

Događaj je vrlo sličan “operativnom kvaru” koji se dogodio 9. januara u Bureiju, gdje je tenk ispalio i aktivirao grupu punjenja i tečnog eksploziva, koji su trebali razneti kuće i tunele, što je dovelo do smrti šestoro vojnici.

Izvještaj koji je predočen Herzi Halevyju ukazuje na to da postoji ozbiljan nedostatak u tome što je izraelska vojska izvukla pouke iz tog incidenta i ne izvlači zaključak da je zabranjeno napuštanje trga s mnogo eksplozivnih naprava koje povezuju domove i tunele u stanju pripravnosti za duži period, i da pazite da udaljite vojnike sa mjesta.