Izraelska agresija na Gazu gurnula je 85% stanovništva opkoljene teritorije u interno raseljenje zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova.

Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tarik Jašarević rekao je da je izraelski rat u Gazi izazvao razaranja bez presedana, prenosi agencija Anadolu.

Jašarević je rekao da je između 70 i 80 posto civilne infrastrukture, uključujući kuće, bolnice, škole, vodu i sanitarne objekte, uništeno ili ozbiljno oštećeno od strane Izraela

Jašarević je rekao da će biti potrebne decenije da se popravi infrastruktura u Gazi, uključujući zdravstveni sistem koji jedva preživljava.

Program UN-a za životnu sredinu procjenjuje da će biti potrebno između tri i 12 godina da se raščiste samo ostaci i eksplozivni ostaci rata.

“(Konferencija Ujedinjenih naroda o trgovini i razvoju procjenjuje da će biti potrebne desetine milijardi dolara i decenije da se preokrene ukupna ekonomska šteta, uključujući i obnovu zdravstvenog sistema koji je na koljenima”, rekao je on, dodajući,

“Samo 13 od 36 bolnica djelomično ili minimalno funkcionira u Gazi, a većina ih se nalazi na jugu Gaze.”

Pozivajući se na izvještaj UN-a, Jašarević je napomenuo da ako se borbe odmah prekinu, rekonstrukcija krene odmah, a trend rasta od 2007. do 2022. traje, biće potrebno do 2092. godine samo da se povrati nivo bruto domaćeg proizvoda u Gazi 2022. godine.

Prvi put od svog stvaranja 1948. godine, Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, najvišem sudskom tijelu Ujedinjenih naroda, zbog svog rata u Gazi.

Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidne radnje i preduzme mjere da garantuje pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi, što je preduvjet koji Izrael do sada nije ispunio.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze, 29.692 Palestinca je ubijeno, a 69.879 ranjeno u izraelskom genocidu u Gazi koji je u toku 7. oktobra.

Štaviše, najmanje 7.000 ljudi je nestalo, za koje se pretpostavlja da su mrtvi pod ruševinama svojih domova širom Stripa. 

Palestinske i međunarodne organizacije navode da su većina ubijenih i ranjenih žene i djeca.