Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je na brzo širenje zaraznih bolesti u Gazi, uz poremećaj zdravstvenih ustanova i vodovodnih i sanitarnih mreža zbog stalne izraelske agresije na pojas.
Organizacija je u izjavi za novinare pozvala na ubrzanje dolaska humanitarne pomoći u različite dijelove pojasa, uključujući gorivo, vodu, hranu i medicinske potrepštine, ističući da je nedostatak goriva doveo do zatvaranja postrojenja za desalinizaciju vode, primoravajući ljude da piti kontaminiranu vodu i povećava rizik od širenja bakterijskih infekcija.
Nedostatak goriva također je poremetio cjelokupno sakupljanje čvrstog otpada, stvarajući okruženje pogodno za brzo i široko rasprostranjeno širenje insekata i glodara koji mogu prenijeti bolesti.
Organizacija je naglasila da je rizik dvostruki posebno za raseljeno stanovništvo, jer veliki broj njih živi u prenaseljenim skloništima u kojima nedostaju prostorije za ličnu higijenu i adekvatno bezbednu vodu.
Organizacija je upozorila da je oštećenje vodovodne i sanitarne mreže i smanjenje sredstava za čišćenje onemogućilo pridržavanje osnovnih mjera prevencije i kontrole infekcija u zdravstvenim ustanovama, uključujući i zdravstvene radnike.
Ukazala je na opasnost koja proizilazi iz prestanka rutinskog rada na vakcinaciji, nestašice lijekova potrebnih za liječenje zaraznih bolesti i ograničene komunikacije, što dovodi do mogućnosti ranog otkrivanja potencijalnih izbijanja.