Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je na pogoršanje zdravstvene krize na Zapadnoj obali, kao posljedicu napada na medicinske ustanove i strogih ograničenja koje su nametnule izraelske okupacijske snage.

U priopćenju za tisak, agencija UN-a pozvala je na “trenutnu i učinkovitu zaštitu civila i zdravstvenog sustava na Zapadnoj obali”.

Organizacija je izrazila žaljenje što priljev zaraženih povećava teret “hitne pomoći u zdravstvenim ustanovama koje su ionako pod pritiskom” i zbog nedostatka sredstava mogu raditi samo sa 70 posto svojih kapaciteta.

Svjetska zdravstvena organizacija zabilježila je 480 napada na zdravstvene ustanove ili vozila hitne pomoći na Zapadnoj obali između 7. listopada i 28. svibnja, ubivši 16 ljudi i ranivši 95 drugih.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, pristup zdravstvenoj zaštiti kompliciran je i na Zapadnoj obali zbog zatvaranja kontrolnih točaka, sve veće nesigurnosti i zatvaranja cijelih sela.

Organizacija je rekla da je ozbiljna financijska kriza, pogoršana izraelskim zadržavanjem palestinskih poreznih sredstava od 7. listopada, dovela do toga da “zdravstveni radnici primaju samo pola svojih plaća gotovo godinu dana” dok “45% osnovnih lijekova nema na zalihama. “

Okupacijska vlada zadržava više od 6 milijardi šekela klirinških sredstava, što su porezi koje prikuplja izraelsko Ministarstvo financija, na uvezenu robu mjesečno, i prenosi ih palestinskom Ministarstvu financija.

Od početka sveobuhvatne izraelske agresije na naš narod 7. listopada 2023. godine, na Zapadnoj obali, uključujući i okupirani Jeruzalem, mučenički je ubijeno 546 građana, uključujući 133 djece, a više od 5200 ih je ranjeno.