“Dan nakon što je Međunarodni krivični sud (ICJ) zaključio da Izrael vjerodostojno čini genocid u Gazi, neke su države odlučile obustave finansiranje Agenciju UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA), kolektivno kažnjavajući milione Palestinaca u najkritičnije vrijeme i najvjerovatnije kršeći njihov obaveze prema Konvenciji o genocidu”, napisala je Frančeska Albaneze na X.

Njemačka, Britanija i Finska pridružile su se drugim zemljama u pauziranju finansiranja Agencije Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA), nakon izraelskih navoda da su neki zaposlenici bili uključeni u vojnu operaciju palestinskog pokreta otpora 7. oktobra.

Nakon SAD-a, Italije, Njemačke, Australije i Kanade, Velika Britanija i Finska također su odlučile obustaviti finansiranje UNRWA.

Irska je u subotu izrazila podršku istrazi izraelskih navoda, ali je rekla da neće zaustaviti finansiranje rada agencije u Gazi.

U međuvremenu, izraelski ministar vanjskih poslova pozvao je da se UNRWA “zamijeni agencijama posvećenim istinskom miru i razvoju”, prenijela je novinska agencija Reuters.

U objavi na društvenim mrežama, Yisrael Katz je također pozvao druge zemlje da slijede primjer Sjedinjenih Država, Australije, Kanade, Britanije, Italije i Finske u pauziranju finansiranja UNRWA.

Uprkos privremenoj presudi Međunarodnog suda pravde u petak kojom je Tel Avivu naloženo da spriječi djela genocida, Izrael je nastavio napad na Gazu.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze, 26.422 Palestinca je ubijeno, a 65.087 ranjeno u izraelskom genocidu u Gazi koji počinje 7. oktobra. Palestinske i međunarodne procjene govore da su većina ubijenih i ranjenih žene i djeca.