Španjolski premijer Pedro Sanchez potvrdio je u četvrtak da je u interesu Europske unije priznati palestinsku državu, istaknuvši da je to “nužan korak za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba i za stabilnost regije”.

“Jasno je da moramo pronaći političko rješenje za okončanje ove krize, a to rješenje uključuje, po mom mišljenju, priznanje palestinske države”, rekao je Sanchez u intervjuu za javni servis RETV.

Objasnio je da je to priznanje “u interesu Europe iz moralnog razloga, jer ono što vidimo u Gazi je neprihvatljivo”, ali i iz “geopolitičkog” razloga jer doprinosi “stabilnosti” regije.

Sanchez je rekao da svijet mora reći Izraelu “da svoje akcije mora temeljiti na međunarodnom humanitarnom pravu. Na temelju slika koje vidimo i sve većeg broja ljudi koji umiru, posebno dječaka i djevojčica, ozbiljno sumnjam” da to čini .

Sanchez, koji je krajem studenog ponovno imenovan na novi četverogodišnji mandat, u svom je inauguracijskom govoru obećao da će “raditi u Europi i Španjolskoj na priznanju palestinske države”.

U slučaju da unutar Europske unije ne dođe do dogovora, Sanchez, čija zemlja trenutačno predsjeda Europskim vijećem, nije isključio mogućnost da Madrid jednostrano prizna palestinsku državu.

Španjolski parlament je 2014. godine donio rezoluciju kojom se poziva na ovo priznanje uz potporu svih političkih stranaka, no to je glasovanje bilo neobvezujuće i nije imalo učinka.

“Situacija se promijenila”, rekao je Sanchez, dodajući: “Posljednjih godina smo vidjeli kako Izrael sustavno okupira palestinske teritorije”, pa “vjerujem da se ovo pitanje mora riješiti.”