Slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Vajon najavila je da se njezina zemlja namjerava pridružiti tužbi Južne Afrike protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, u kojoj je optužen za genocid u Pojasu Gaze.

Ministar je tijekom vikenda rekao da je slovensko ministarstvo vanjskih poslova preporučilo vladi da se uključi u glavni proces rasprava u Haagu, te da je vlada pristala na taj zahtjev. Slovenija svoje stajalište sudu namjerava iznijeti 23. veljače.

Ministar je u službenom priopćenju, nakon što je Slovenija za to dobila suglasnost vlade, rekao da je “Slovenija… odlučila aktivno sudjelovati u postupcima i iznijeti svoja stajališta o ovom pitanju pred Međunarodnim sudom pravde”.

Južnoafrička Republika je od Međunarodnog suda pravde zatražila niz rješenja, od kojih bi najgore za Izrael moglo biti naređenje kojim mu se naređuje da zaustavi vojnu akciju zbog straha od odgovornosti za genocid.

Sud bi se također mogao ograničiti na privremene naloge koji zahtijevaju od Izraela da omogući međunarodni pristup za istraživanje sumnjivih slučajeva ili da općenito poštuje Konvenciju protiv genocida prema kojoj sud djeluje. Prema Hebrew Channel 12.