Slovenski ambasador u Ankari Gorazd Renselj rekao je da je priznanje države Palestine kao ravnopravnog partnera Izraela, te postojanje dvije države koje pregovaraju da žive u miru, važno za mirno rješenje bliskoistočne krize.

U izjavama za novinare, dodao je: “Mi vidimo Izrael i Palestinu kao dvije države koje žive jedna pored druge u demokratiji i miru, na osnovu perspektive mirnog i trajnog rješenja.”

Dodao je: “Naporno smo radili sa našim partnerima u Vijeću sigurnosti UN-a kako bismo pomogli u postizanju ovog mirnog rješenja.”

Podsjetivši da je Slovenija 148. država koja je priznala državu Palestinu, Reinselj je rekao: „I dalje postoje neki nedostaci da će ova situacija potaknuti i druge zemlje koje proučavaju i pregovaraju da učine isto u bliskoj budućnosti.

Ambasador je istakao da nije moguće zanemariti katastrofu u Gazi i stradanja ljudi, posebno stradanja i ubijanja djece i žena.

Upitan o odluci Međunarodnog suda pravde u vezi sa genocidom u Gazi, Reinselg je ukazao na posjetu ministrice vanjskih poslova njegove zemlje Tanye Fagon Izraelu i njen utisak o jasnim znakovima genocida.