Sjedinjene Države se spremaju priznati palestinsku državu bez odobrenja Izraela. Prema američkim izvorima, State Department razmatra priznavanje palestinske države u okviru sveobuhvatne političke inicijative, pozivajući se na dan nakon vladavine Hamasa u Gazi.

Državni sekretar Antony Blinken nedavno je naredio svom uredskom osoblju da pripremi strukturirani rad za mogućnost američkog ili međunarodnog priznanja palestinske države jednostrano, a ne putem pregovora s Izraelom ili uz izraelsko odobrenje. Ovo pitanje je pokrenuto tokom Blinkenove posjete Izraelu, tokom njegovih jučerašnjih razgovora sa izraelskim zvaničnicima u Jerusalimu.

Prema izvorima, koje citira list Maariv, ovo pitanje je nedavno zauzelo mjesto u političkoj agendi za Bliski istok koju promovišu Amerikanci i Evropljani. Kažu: “Ne radi se više o probnim balonima ili teoretskoj ideji. Ideja o priznavanju palestinske države uzima maha i promovira se na terenu.”

List dodaje da nije slučajno da je niz zapadnih lidera nedavno najavio svoju podršku uspostavljanju palestinske države, a to uključuje lidere koji su smatrani desničarima i koji najviše podržavaju Izrael, kao što je talijanski premijer Giorgia Malone Dodali su da se na različitim nivoima i na različitim forumima razgovaralo o ideji jednostranog priznavanja palestinske države.

Sa svoje strane, izraelski politički izvor je rekao: “Amerikanci nastavljaju da promovišu ideju obnovljene Palestinske vlasti. U isto vrijeme, sadašnja Palestinska uprava u Ramali je u procesu uvođenja reformi. Prema njegovim riječima, reforma uključuje promjene unutar vlasti, i promjenu prirode upravljanja službama sigurnosti, a govori se i o novoj tehnokratskoj vladi.

Matthew Miller, glasnogovornik State Departmenta, rekao je: “Sjedinjene Države aktivno traže stvaranje nezavisne palestinske države, sa stvarnim sigurnosnim garancijama za Izrael.” Da, vjerujemo da je ovo najbolji način da se donese mir i sigurnost Izraelu, Palestincima i regionu. “Razmatramo širok spektar opcija i razgovaramo o njima sa našim partnerima u regionu.”