Prijesednica Slovenije

Povodm  obilježavanja 11. jula kao Dana sjećanja na genocid u Narodnom pozorišti u Sarajevu 10 jula od 17:00 h do 21:00  je održan seminar pod nazivom ” Od Balkana do Gaze: Kritička analiza genocida”. Seminar je ugostio prominentne paneliste i panelistice: Natašu Pirc Musar, predsjednicu R. Slovenije, dr. Benjaminu Karić, gradonačelnicu Grada Sarajeva, Davida Hearsta, glavnog urednika portala Midlle East Eye i bivšeg glavnog dopisnika The Guardiana k novinara koji je  pratio dešavanja na Balkanu za vrijeme 90-ih, Motaza Azaiza, palestinskog fotoreportera, i Refika Hodžića, stručnjaka za tranzicijsku pravdu, koji je radio za Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu.  I pored izuzetnih riječi solidarnoti sa Gazzom i Srebrenicom koja je došla od političkih prepoznatiljivh figura, posebnu pažnju je privukao poznati palestniski fotoreporter Motaz Azaiza kojeg je svijet upoznao preko njegovih foto i video javljanja na instagramu. Iako su društvene mreže cenzurisale palestinske sadržaje Motaz ima 18 miliona pratilaca sa kojima dijeli svakodnevna iskustva Palestinskog naroda.

Na press konferneciji je istakao:

“Vjerujem da ljudi koji prožive slične događaje koji se tebi događaju, oni vjetovatno osjećaju i znaju kroz šta prolaziš. Ako ću naći ljude koji će nas razumjeti i osjetiti, to će biti bosanski narod. Pokušavam ljudima prenijeti da zaista osjetimo puno ljubavi, puno poštovanja i solidarnosti. Hvala na tome”

Gradonačelnica Karić je istakla da i pored pritisaka na nju i njenu porodicu da se odlučila javno oglasiti  i pokazati solidarost sa Gazzom jer je i ona kao djete bila u gradu pod opsadom.

Slovenska predsjednica se osvrnula na genocid u Srebrenici i u Gazzi:

„Sa slovenske tačke gledišta, a i moje lično, nema sumnje da je u Srebrenici bio Genocid. Slovenija je podržavala Rezoluciju, a sada i vrlo glasna i po pitanju Gaze. Slovenija je priznala državu Palestinu, jer, ako ste za dvodržavno rješenje, onda je ispravno priznati obje zemlje“, rekla je Pirc Musar, te je spomenula i neefikasnost Ujedinjenih naroda, čije su slabosti posljednjih godina isplivale na površinu.”

Seminar “Od Balkana do Gaze: Kritička analiza genocida“ ima za cilj rasvijetliti duboke i nepredvidive posljedice islamofobije od Balkana do Gaze, sa posebnim fokusom na njene historijske korijene i savremene manifestacije. Seminar će istraživati teme kao što su poređenje genocida u Srebrenici, opsade Sarajeva i genocida u Gazi koji se upravo dešava, rastući val islamofobije širom svijeta, te potencijalne veze između uspona desnice, islamofobije i kolonijalne ekspanzije u Palestini.

Uvodne napomene su dali Lolwah Rashid Al Khater, državna ministrica za međunarodnu saradnju države Katar, i dr. Ahmet Alibašić, direktor Centra za napredne studije.