Ovi zahtjevi su bili dio nacionalnog studentskog pokreta koji poziva univerzitete da se oslobode kompanija uključenih u izraelsku okupaciju Palestine.

Državni univerzitet u San Francisku u Kaliforniji započeo je proces stopiranja saradnje sa  četiri proizvođača oružja koji su trenutno uključeni u izraelski rat protiv Gaze, i ovo aktivisti  za Gazzu opisuju kao “veliku pobjedu” zagovaranja palestinskih prava u SAD.

Ovo je posebno važno jer je nekoliko  univerziteta širom zemlje nastojalo kazniti  i zabraniti zagovaranja na kampusima, a kompanije društvenih medija poput Mete nastoje cenzurirati pro -Palestinski aktivizam.

Do sada je Univerzitet u New Yorku (NYU) stavio kritiku cionizma na listu govora mržnje, i za ovaj potez se pretpostavlja da će imati reperesivan učinak na pro palestinski aktivizam. Na Univerzitetu  Mičigen, nekoliko studenata je uhapšeno.

Aktivisti su izjavili da je  zaustavljanje saradnje sa  Palantir Technologies, zatim sa proizvođačem oružja Lockheed Martinom, talijanskim Leonardom, građevinskom korporacijom  Caterpillar -došlo je nakon brojnih mjeseci protesta i zagovaranja pozivajući Univerzitet da povuče ulaganja u portfelje koji profitiraju od rata u Gazzi.

Noam Perry, koordinator strateškog istraživanja pri AFSC-u, izjavio je za MEE:

“Nije da se sveučilište odlučilo odvojiti od ove četiri tvrtke. Sveučilište je odlučilo za novu politiku etičkog ulaganja, a kada je pregledalo svoja izravna ulaganja kroz ovu novu prizmu, to su tvrtke koje su označene. Dakle, politika bi bila osigurati Univerzitet  u budućnosti da ne može izravno ulagati u ova i druga slična poduzeća. Koliko ja znam, ovo je bio najozbiljniji proces koji je jedno američko sveučilište do sada imalo kako bi odgovorilo na zahtjeve svog studentskog kampa za zaustavljanjem”rekao je Perry, dodajući da je sveučilište pokazalo da poštuje glasove studenata o tome kako ulaže svoj novac.

Izvor:  MEE