Razdor između izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i američkog predsjednika Joea Bidena se pogoršao.

Činilo se da su na početku rata Netanyahu i Biden pokazivali relativnu bliskost i koordinaciju na pozicijama, ali sada su prošle tri sedmice a da nisu razgovarali jedni s drugima, a to je u pozadini spora oko transfera klirinških sredstava na Palestinske vlasti, prema Hebrejskom kanalu 13.

Biden je tražio od Netanyahua da na normalan način prebaci sredstva Palestinskim vlastima, ali pod pritiskom ministra finansija Bezalela Smotricha, premijer je odbio ovaj korak i tražio mehanizam preko kojeg bi sredstva mogla biti prebačena zvaničnicima Palestinske uprave u Pojas Gaze. Bez prolaska kroz palestinske vlasti i uprkos pokušajima, takav mehanizam nije pronađen, a Biden je nastavio kritizirati Netanyahua.

Kako se kriza pogoršava, Bajden još nije blizu miješanja u pošiljke oružja koje Sjedinjene Države šalju Izraelu, što im je očajnički potrebno, ali to bi se sigurno moglo nastaviti.

Istovremeno, postoji još jedna potreba za Amerikancima u diplomatskoj areni, sa početkom suđenja Izraelu pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.