Južnoafrička Republika iznijela je svoj slučaj protiv Izraela na Međunarodnom sudu pravde u Hagu. Pravni tim  ove zemlje optužio je Izrael da je počinio genocid nad narodom Gaze.
Među južnoafričkim predstavnicima bili su Ronald Lamola, Adila Hassim, Tembeka Ngcukaitobi, John Dugard, Max du Plessis, Blinne Ni Ghralaigh, Vaughan Lowe i Vusimuzi Madonsela.

Jeremy Corbyn, britanski član parlamenta i bivši lider glavne opozicione Laburističke partije, rekao je za Al Jazeeru u Hagu da je slučaj Južne Afrike protiv Izraela “veoma jak”.

„Bilo je briljantno pripremljeno i predstavljena, analitična, nesenzacionalno i minimalistički u smislu prikazanih slika“, rekao je.

Corbyn je također rekao da se nada da će privremena zabrana koju su danas zatražili južnoafrički advokati uskoro doći “ako međunarodno pravo išta znači”.

Ono što je veoma važno što se sada dešava je da država Južna Afrika traži hitno zaustavljanje genocida. Genocid bi mogao da traje godinama, ali sud prvo mora odlučiti šta sada treba učiniti.