Hebrejske novine Yedioth Ahronoth objavile su da okupirani grad Jerusalim svjedoči u nedjelju, 28. januara 2024., konferenciji koju je opisao kao “ogromnu” za podsticanje “nastanjivanja u pojasu Gaze”, uz učešće ministara iz vladajućeg Likuda. Zabava.
List dodaje da je riječ o konferenciji za koaliciju organizacija naselja u Pojasu Gaze, koju predvode službenik za sigurnost naselja na sjevernoj Zapadnoj obali Yossi Dagan i pokret naselja “Nahala”.
Konferencija pod nazivom “Pobjeda Izraela” trebala bi se održati u nedjelju u okupiranom Jerusalemu, uz učešće hiljada Izraelaca iz vjerskog i ekstremističkog nacionalističkog pokreta, uključujući 20 ministara u okupacionoj vladi i članova Kneseta (parlamenta) , prema istom izvoru.
List navodi da je izraelski ministar turizma Haim Katz jedan od ministara koji pozivaju javnost da izrazi podršku konferenciji, koja će predstaviti sliku “dana poslije” rata u Gazi.
Također je citirao Katz koji je rekao: “Slažem se s jasnim i jednostavnim riječima Yossi Dagana, koji predstavlja većinu ljudi, da samo naselje donosi sigurnost.”
Katz je dodao: “Ono što je jasno iz napada na Izrael 7. oktobra je da se glupost iščupavanja naselja iz Guš Katifa i sjeverne Samarije (Zapadna obala) mora ispraviti.”
Izraelski ministar smatra da je “otkazivanje zakona o razdruživanju i povratak u Homesh (naselje) važan početak”, dodajući da će “vraćanje sigurnosti proći kroz snažan vojni udar i nastavak naseljavanja u Pojasu Gaze i sjevernoj Samariji, a to će takođe biti snažna poruka našim neprijateljima da nikada nećemo biti slomljeni.” .