RAMALLAH – Predsjednik Mahmoud Abbas je nakon sastanka  sa državnim sekretarom Antony Blinkenom,  izjavio da je izraelska vlada odgovorna za današnje stanje na terenu jer je potkopala dvodržavno rješenje i prekršila potpisane sporazume, javlja agencija WAFA.

Na početku sastanka, američki državnik izrazio je saučešće pedsjedniku Abbasu zbog nedužnih palestinskih civila koji su ubijeni tokom proteklih nekoliko sedmica na Okupiranoj Zapadnoj obali, te je izjavio da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da se protive koracima Izraela koji podrazumijevaju širenje na Zapadnu obalu i istočni Jerusalem,  legalizaciju naselja, rušenje i deložaciju domova, narušavanje statusa quo svetih mjesta. 

Predsjednik Mahmoud Abbas izrazio je svoju ogorčenost  zbog politike koja potiče izraelskog okupatora da čini nove zločine i krši međunarodno pravo stalnim suprotstavljanjem  naporima palestinskog naroda da obrani svoje postojanje i svoja legitimna prava na međunarodnim forumima i sudovima.

“Nakon što smo iscrpili sva sredstva s Izraelom da zaustavi jednostrano  kršenje u derogiranje potpisanih sporazuma,  donijeli smo niz odluka koje smo počeli provoditi kako bismo zaštitili interese našeg naroda. “, rekao je, istaknuvši da je „potpuni prekid jednostranih izraelskih akcija, kojima se krše potpisani sporazumi i međunarodno pravo, glavni zahtjev za povratak političkih pregovora.

Ipak Predsjednik Abbas rekao je da su Palestinci uvijek pokazivali odricanje od nasilja i terorizma i poštivanje potpisanih sporazuma. “Sada smo spremni raditi s američkom administracijom i međunarodnom zajednicom na obnovi političkog dijaloga kako bismo okončali izraelsku okupaciju Države Palestine sa  granicama iz 1967., s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom”, dodajući: “Naš nrod neće prihvatiti nastavak okupacije zauvijek, a garant regionalne sigurnosti oslabljen je uzurpiranjem svetosti svetih mjesta, gaženjem dostojanstva palestinskog naroda i ignoriranje njihovih legitimnih prava na slobodu, dostojanstvo i neovisnost” 

BINA/WAFA