Visoki izraelski zvaničnik upozorio je da je Izrael “bliži nego ikad” ratu sa Hezbolahom i mogućem regionalnom ratu, prema onome što je prenijela američka mreža ABC.

Izbijanjem sukoba koji je u toku od operacije “Al-Aqsa Flood” 7. oktobra, izraelska vojska i Hezbolah razmijenili su bombardovanje preko južne libanonske granice, uzrokujući smrt oko 15 Izraelaca i mučeništvo 171 pripadnika Hezbolaha i libanonskih građana, prema izvještaju.Službene podatke prenosi ABC.

Američka mreža je izvijestila da je zvaničnik izraelske vojske objasnio da ima “desetine hiljada vojnih snaga i oko 60.000 rezervnih vojnika raspoređenih u sjevernom Izraelu”.

Izraelski zvaničnik se vratio i potvrdio američkoj mreži da je tokom sastanka ratnog vijeća 11. oktobra, većina izraelskih ministara, uključujući ministra odbrane Yoava Galanta, vršila pritisak na preventivni udar u Libanu, ali su neki prisutni odbili , uključujući premijera Benjamina Netanyahua.

Zvaničnik je dodao da je Izrael “koristio povratne kanale za komunikaciju sa liderom Hezbolaha u Libanu, Hasanom Nasralahom”, gde su mu “poslane poruke u kojima se navodi da je pogrešio u proračunima kada je počeo napade na Izrael 8. oktobra, ” objašnjavajući da je također bio upozoren na “provokaciju” Izrael i njegovu prijetnju “odmazdom”, navodi američka mreža.

Rat između Izraela i Hamasa već se proširio na širi Bliski istok, a konfrontacija između regionalnih i globalnih sila postala je vjerojatnija nego ikada prije, navodi se u analizi američke mreže CNN.

Izvor je rekao i da izraelska procjena ukazuje da Hezbolah očajnički pokušava izbjeći rat velikih razmjera s Izraelom, što je isto što žele i njegove pristalice u Iranu.

Bivši izraelski ministar i šef kabineta Gadi Eisenkot izjavio je ranije ovog mjeseca za izraelski Kanal 12 da je “spriječio Izrael da preventivno napadne Hezbolah u Libanu u danima nakon napada Hamasa” 7. oktobra.

U izjavama koje je prenio Reuters, on je rekao da se Izrael ” spremao da udari Hezbolah, iako grupa još nije pucala na Izrael”. Dodao je da je uvjerio zvaničnike u ratnoj vladi da “odlože taj korak”.

Eisenkot je nastavio: “Vjerujem da je naše prisustvo tamo spriječilo Izrael da napravi tešku stratešku grešku.”

I Hezbolah i Izrael izrazili su želju da izbjegnu rat, ali u isto vrijeme kažu da su spremni za borbu ako bude potrebno.