Vijeće sigurnosti je na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država odgodilo glasovanje o nacrtu rezolucije kojom se poziva na ulazak humanitarne i humanitarne pomoći u Pojas Gaze. Glasovanje bi trebalo biti održano danas, u četvrtak, nakon što je bilo zakazano za jučer. večer, srijeda.

Ovo dolazi nakon više od tjedan dana pregovora koji su odgodili glasanje po četvrti put, a diplomati su rekli da Sjedinjene Države nisu zadovoljne što se u nacrtu rezolucije od glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Antonija Guterresa traži da uspostavi mehanizam Ujedinjenih naroda u Gazi “isključivo nadzirati sve pošiljke humanitarne pomoći koja se dostavlja Gazi.” kopnom, morem i zrakom za one zemlje koje nisu strane u sukobu.”

Diplomati su rekli da je Washington također zabrinut zbog upućivanja na prekid neprijateljstava i zahtjeva od Izraela i Hamasa da dopuste i olakšaju korištenje svih kopnenih, pomorskih i zračnih ruta koje vode do i diljem pojasa Gaze za dostavu humanitarne pomoći.

Sjedinjene Države već su dva puta upotrijebile svoj veto protiv akcije Vijeća sigurnosti od početka rata 7. listopada.

Američki državni tajnik Anthony Blinken rekao je da Sjedinjene Države nastavljaju intenzivno i konstruktivno surađivati s brojnim zemljama kako bi pokušale riješiti neka od otvorenih pitanja u vezi s rezolucijom Vijeća sigurnosti o Gazi.

Blinken je na godišnjoj tiskovnoj konferenciji za kraj godine dodao da Washington podržava olakšavanje dolaska humanitarne pomoći u Gazu.

Istaknuo je da je humanitarno pitanje sporna točka, pri čemu Izrael inzistira na potpunoj kontroli nad zalihama koje ulaze u Pojas Gaze, te je rekao: “Cilj rezolucije, kao što su rekle zemlje koje su je predstavile, je olakšati ulazak i širenje humanitarne pomoći u Gazu. To u potpunosti podržavamo.”