Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova i iseljenika osudilo je reakcije i stajališta koja su redom objavili krajnje desničarski vladajući ministri u Izraelu, poput Bezalela Smotricha i Itamara Ben Gvira, kao odgovor na potpisivanje izvršne uredbe američkog predsjednika Joea Bidena u vezi s kolonistima i njihovim napade na palestinske građane i njihovu imovinu, što uključuje i nametanje sankcija određenom broju njih.

U priopćenju objavljenom u četvrtak navečer, Ministarstvo vanjskih poslova pozdravilo je “naprednu američku odluku koja je u interesu mira u regiji”.
Rekla je da “vidi da su izjave ekstremističkih izraelskih ministara rasistički kolonijalizam par excellence, očigledan izazov međunarodnoj volji za mirom i namjerno sabotiranje prilike da se provede načelo dvodržavnog rješenja. Ona je također rekla vidi da se radi o unaprijed stvorenim prosudbama i stavovima i spreman je svakoga tko se usudi donijeti odluku optužiti za aroganciju, rasizam, kršenje međunarodnog prava i počinjenje zločina antisemitizma.” Kao da je optužba za antisemitizam je gotov recept kojim se štiti svaki Izraelac koji čini zločine, krade zemlju palestinskih građana i napada njihovu imovinu, vozila, domove i svetinje, i sve što bi kršilo međunarodno pravo i rezolucije međunarodnog legitimiteta.
Dodala je: “Fašistički ministar Smotrich i drugi vjeruju da je ova prijetnja i optužba važeća za sva vremena i mjesta kako bi zauvijek služila njegovim rasističkim i zločinačkim kolonijalnim programima, ili da obmanjuje sve zemlje u svakom trenutku.”

Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je “zločin zločin čiji počinitelji moraju odgovarati, te da je međunarodno pravo univerzalno i ima jednu primjenu koja se mora odnositi na sve bez iznimke”.
Naglasila je kako “ove izjave i stavovi Smotricha i Bena Gvira predstavljaju službena priznanja njihove potpore, naoružavanja, ohrabrivanja i zaštite terorističkih milicija i kolonijalističkih elemenata koji bez razloga čine napade i zločine protiv palestinskih građana. Stoga američka administracija i sve zemlje moraju im nametnuti sankcije odvraćanja i staviti naoružane kolonijalističke organizacije koje prakticiraju ove napade na popise terorista, prisiljavajući izraelsku vladu da ih rasformira, presuši njihove izvore financiranja i ukine zaštitu za njih u okviru međunarodne obveze da mora biti provedba Rezolucije Vijeća sigurnosti br. 2334.”