Residents retrieve an injured girl from the rubble of a collapsed building following an earthquake in the town of Jandaris, in the countryside of Syria's northwestern city of Afrin in the rebel-held part of Aleppo province, on February 6, 2023. - Hundreds have been reportedly killed in north Syria after a 7.8-magnitude earthquake that originated in Turkey and was felt across neighbouring countries. (Photo by Rami al SAYED / AFP)

Palestina se pridružuje mnogim drugim zemljama koje šalju spasioce u razorena područja Turske i Sirije uslijed smrtonosnog potresa.

Palestinski timovi civilne obrane i medicinski timovi bit će poslani u Tursku i Siriju kako bi pomogli u operacijama spašavanja nakon snažnog potresa koji je pogodio regiju, izjavio je u ponedjeljak palestinski premijer Muhammad Shtayyeh.

“Po uputama Njegove Ekselencije predsjednika, uputili smo timove civilne odbrane i medicinske timove koji će sudjelovati u potrazi i spašavanju žrtava razornog potresa koji je jutros pogodio područja u Turskoj i Siriji, izazivajući hiljade mrtvih i povrijeđenih i nanoseći velike materijalne štete.

“Učinjeni su potrebni aranžmani za odlazak spasilačkih timova zajedno sa timovima Sirije i Turske kako bi se olakšao pristup pogođenim područjima i pružila pomoć žrtvama potresa”, rekao je Shtayyeh.

” Porodicama nastradalih izražavamo saučešće, a povređenima želimo oporavak ”

Operacije će koordinirati Palestinska agencija za međunarodnu suradnju (PICA).

“Palestinski tim za brzo reagiranje i spašavanje sudjelovat će u akcijama pružanja pomoći stanovništvu razorenih regija pogođenih potresima”, objavila je PICA u priopćenju.