Pravni dokument u slučaju koji su pokrenuli GLAN i Al-Haq protiv vlade Velike Britanije zbog prodaje oružja Izraelu otkrili su da je 10. novembra jedinica za procjenu Foreign Office-a koja je savjetovala Davida Camerona imala “ozbiljnu zabrinutost” da je Izrael prekršio Međunarodno humanitarno pravo.

Međutim, samo četiri dana kasnije, kada je Zarah Sultana, laburistički poslanik za Coventry South, ispitivao ministra vanjskih poslova Andrewa Mitchella o izvozu oružja i kršenju međunarodnog humanitarnog prava, on je odgovorio: „Časni. Predsjednik Izraela, Herzog, jasno stavio do znanja da će se njegova zemlja pridržavati međunarodnog humanitarnog prava.”

U dokumentima se navodi da je 8. decembra, Zajednička jedinica za kontrolu izvoza (ECJU) pisala Cameronu u kojem je navela tri opcije – nastavak izvoza, ali njegovo držanje pod kontrolom, obustavljanje izvoza koji će se vjerovatno koristiti u Gazi ili obustavljanje cjelokupne prodaje oružja – i „da je dostupnost svake od opcija uticala na procjenu ministra vanjskih poslova o tome da li postoji jasan rizik da će se predmeti koristiti za počinjenje ili olakšavanje ozbiljnog kršenja Međunatodnog humanitarnog prava.  Kameron je 12. decembra „odlučio da je zadovoljan da postoje dobri dokazi koji podržavaju presudu da je Izrael posvećen poštovanju međunarodnog humanitarnog prava. Posebno na osnovu te procjene, ministar vanjskih poslova je odlučio da državnom sekretaru za poslovanje i trgovinu preporuči Opciju 1”.

Dokument također potvrđuje da vlada Ujedinjenog Kraljevstva pravno smatra Izrael okupatorskom silom u Gazi – nešto što je Cameron odbio potvrditi u Komitetu za vanjske poslove.

Od 2015.  Ujedinjeno Kraljevstvo je  Izraelu izdalo dozvole za oružje u vrijednosti od preko 487 miliona funti. Međutim, ovo ne uključuje otvorene licence u kojima kompanije mogu izvoziti neograničene količine određene opreme bez dodatnih zahtjeva za izvještavanjem. Jedna od ovih otvorenih licenci je za komponente za F35 stelt borbeni avion koji Izrael trenutno koristi za bombardiranje Gaze. Britanska industrija čini 15% svakog F35, a Campaign Against Arms Trade procjenjuje da je vrijednost ugovora F35 najmanje 336 miliona funti od 2016. Ove brojke ne uključuju dozvole izdate od 7. oktobra  zbog kašnjenja u izvještavanju podataka o izvozu oružja.