U izvještaju američkog lista “The Wall Street Journal” dotaknuta je današnja dužnost međunarodne zajednice da pronađe rješenja koja imaju za cilj spašavanje civila u svjetlu nasilnog bombardovanja na raznim područjima pojasa Gaze.

Prema novinama, jedna ideja je da “zemlje širom svijeta prihvate ograničen broj porodica iz Gaze koje su izrazile želju da se presele negdje drugdje”.

List navodi da Evropa ima dugu istoriju pomaganja izbjeglicama koje bježe od sukoba, a primjera za to ima mnogo.

Ona je dodala: Uzimajući u obzir ove primjere, zemlje širom svijeta trebale bi pružiti utočište stanovnicima Gaze, a zemlje mogu postići ovaj cilj uspostavljanjem dobro organiziranih i međunarodno koordinisanih programa transfera, a članovi međunarodne zajednice mogu sarađivati kako bi osigurali jedno- vremenski paketi finansijske podrške za stanovnike Gaze. Oni koji su zainteresirani za preseljenje kako bi pomogli oko troškova transporta i olakšali prilagođavanje izbjeglica njihovim novim zajednicama.”

Novine su nastavile: “Međunarodne organizacije s iskustvom u naseljavanju izbjeglica moraju raditi na olakšavanju transfera stanovnika Gaze koji žele da se presele u zemlje koje su spremne da ih prime. Jednostavno nam treba nekoliko zemalja u svijetu koje će podijeliti odgovornost za smještaj stanovnika Gaze, pa čak i ako svaka zemlja dobije ono što ne dobije.” Manje od 10.000 ljudi, to će pomoći u ublažavanju krize.”

Nastavila je: “Međunarodna zajednica ima moralnu dužnost i priliku da pokaže saosjećanje, pomogne narodu Gaze da krene prema prosperitetnijoj budućnosti i radi zajedno na postizanju većeg mira i stabilnosti na Bliskom istoku.”