Diplomate su saopštile da će Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda kasnije u srijedu glasati o nacrtu rezolucije u kojoj se poziva na nametanje hitnog i produženog humanitarnog primirja, te otvaranje humanitarnih koridora preko pojasa Gaze na dovoljan broj dana kako bi se omogućilo da pomoć stigne.

Reuters je citirao diplomate koji su rekli da očekuju da Vijeće, koje uključuje 15 država članica, usvoji rezoluciju, ali je vjerovatno da će se neke zemlje uzdržati od glasanja.

Svaka odluka mora dobiti najmanje devet glasova, a Sjedinjene Države, Rusija, Kina, Francuska ili Britanija ne smiju koristiti veto.

Najnoviji nacrt, koji je predložila Malta, poziva na “trenutnu i produženu humanitarnu pauzu” u cijeloj Gazi i pružanje pomoći civilima.

Nacrt rezolucije poziva “sve strane” da se pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava, ali se ne spominje prekid vatre.

Kako prenosi Associated Press, u nacrtu se ne spominje iznenadni napad koji se dogodio 7. oktobra kada je Hamas ušao u izraelska naselja u operaciji Al-Aqsa Flood, ubivši 1.200 ljudi.

Prijedlog također ne spominje smrtonosne uzvratne udare koje je Izrael pokrenuo u svom ratu u kojem je ostalo više od 11.000 mučenika.

U nacrtu rezolucije, do kojeg je došao The Associated Press, navodi se da bi pauze trebalo da budu “dovoljan broj dana” kako bi se otvorili humanitarni koridori i omogućio nesmetan pristup UN-u, Crvenom krstu i drugom osoblju za isporuku vode, struje, goriva, hranu, humanitarnu pomoć i sanitet, za one kojima je potrebna, kao i da popravi osnovnu infrastrukturu i omogući hitno spašavanje.

Članovi se nisu složili sa onim što su htjeli zahtijevati u rezoluciji. Sjedinjene Države pozivaju na “humanitarno primirje”, dok druge članice zahtijevaju “prekid vatre iz humanitarnih razloga”.