Istraga novinske agencije pokazala je da su napadi 13. oktobra u Libanu, u kojima je ubijen novinar Reutersa Issam Abdallah i reporterka AFP-a Christina Asi, bili posljedica ispaljene dvije granate iz Izraela.

U svom izvještaju, Reuters je naveo da je pregledao višesatne video snimke iz osam medija i prikupio dokaze sa mjesta događaja, uključujući gelere na tlu, tri pancirne košulje, kameru, stativ i veliki komad metala.

Dokazi su potom proslijeđeni Holandskoj organizaciji za primijenjena naučna istraživanja (TNO), nezavisnom istraživačkom institutu koji testira i analizira municiju i oružje.

Ključni zaključci TNO-a bili su da je veliki komad metala bio repno peraje tenkovskog projektila kalibra 120 mm koji je ispaljen iz tenkovog topa sa glatkom cijevi smještenom 1,34 km  od novinara preko libanske granice.

U napadu su ranjena i dva novinara Al Jazeere.

Odvojene istrage Human Rights Watch-a i Amnesty International-a također su utvrdile da je izraelska vojska 13. oktobra ispalila artiljerijske granate na novinare u blizini granice, u nečemu što se činilo ciljanim napadima na civile.

Portparol izraelske vlade Eylon Levy rekao je na televizijskom brifingu kada su ga pitali o nalazima da oni ne “ciljaju civile”.