Izrael vodi pregovore o novom dogovoru o razmjeni pod pokroviteljstvom Katara, objavljeno je večeras (ponedjeljak) u večernjem biltenu kanala Kan 11.
Napredak je postignut nakon promatranja promjene Hamasove pozicije. Prema tri izraelska politička i sigurnosna zvaničnika koji su razgovarali za novinski kanal Kan, novi izraelski prijedlog uključuje četiri glavne tačke:
Pustiti zatočenike osim vojnika
Dugoročni prekid vatre
“Taktičko” povlačenje okupacione vojske iz nekoliko područja u Pojasu Gaze
Oslobađanje palestinskih zatvorenika iz izraelskih okupacionih zatvora
Izrael je očekivao da će danas od Katara dobiti odgovor u vezi sa stavom Hamasa o širim okvirima inicijative, ali prema porukama koje su odatle stigle, to će biti odgođeno za dan-dva, zbog intenzivnih napada okupacione vojske na Khan Yunis.
Visoki izraelski politički zvaničnik rekao je danas: “Primjećujemo promjenu u stavu Hamasa i optimistični smo. Ali sve bi se moglo promijeniti svakog trenutka.”
Drugi izvor je rekao: “Katar ulaže velike napore da postigne ovaj dogovor.”

“To nije dogovor kao drugi poslovi.”
Kako je navedeno u večerašnjem biltenu vijesti, katarski, američki i egipatski posrednici u pregovorima o sporazumu primijetili su fleksibilnost u zahtjevu Hamasa koji povezuje svaki dogovor sa okončanjem rata.
Prema riječima posrednika, Hamas je spreman da se fokusira na prvi dio dogovora, a ne na zadnji dio, koji bi prema pokretu trebao dovesti do kraja rata. Zvaničnici u Izraelu sumnjali su u to i rekli da im do sada nije predstavljen nijedan dokaz takve fleksibilnosti.
Bert McGurk, viši savjetnik američkog predsjednika Bidena, stigao je u Egipat, a narednih dana će se uputiti i u Katar. Amerikanci ne vide ovaj dogovor kao „dogovor kao i drugi dogovori“, ali bi mogao dovesti do kraja rata i dovesti do unapređenja pitanja „dana nakon rata“ i normalizacije.