Evropska unija razmatra uvođenje sankcija naseljenicima koji vrše tekuće napade na Palestince i odgovorni su za akte nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali, navodi izraelski list Haaretz, pozivajući se na stranog diplomatu.

Diplomata je rekao da Evropska unija razgovara o “skupu koraka protiv ekstremističkih doseljenika koji su napali Palestince, ali principijelnu odluku treba donijeti u institucijama Evropske unije, a ne u svakoj zemlji pojedinačno”.

Diplomata je smatrao da bi odluka administracije američkog predsjednika Joea Bidena da uvede sankcije za 4 naseljenika “ubrzala odluku u Evropskoj uniji”, sugerirajući da bi evropske sankcije uključivale zabranu ulaska u zemlje EU i zamrzavanje imovine.

Jučer je kanadski premijer Justin Trudeau rekao da njegova vlada razmatra uvođenje sankcija “ekstremističkim” naseljenicima na Zapadnoj obali, nakon što su SAD uvele sankcije protiv 4 Izraelca “optuženih za umiješanost u akte nasilja na okupiranim teritorijama”.

Ovo dolazi nakon što je Bajden potpisao predsjedničku odluku o uvođenju sankcija izraelskim naseljenicima “umiješanim u akte nasilja nad Palestincima na Zapadnoj obali”.

Treba napomenuti da je Bidenova administracija razmišljala o uvođenju sankcija izraelskom ministru za nacionalnu sigurnost Itamaru Ben Gviru i ministru finansija Bezalelu Smotrichu, ali je na kraju odlučila da ih zadrži sa liste, prenose izraelski mediji.

Ova odluka je donesena uprkos tome što je Ben Gvir “naredio policiji da ne hapsi naseljenike koji napadaju Palestince na Zapadnoj obali”, u vrijeme kada Washington tvrdi da želi da “ekstremističke” naseljenike pozove na odgovornost.