RAMALA – Ministarstvo vanjskih poslova i raseljenih Države Palestine saopćilo je danas, kao reakciju na jutrošnje ubistvo Izraela pet Palestinaca u drevnom gradu Jerihonu na Zapadnoj obali, da država Palestina neće popustiti u svojim zahtjevima za odgovornošću za zločine Izraela protiv palestinskog naroda, objavila je WAFA.

“Država Palestina žali zbog ponovljenih ciljanih ubojstava koje je izveo Izrael i nezakonite upotrebe kolektivnog kažnjavanja kršeći najelementarnije principe humanosti, morala, dostojanstva i vladavine prava”, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

“Danas je Izrael ubio pet Palestinaca i ranio desetine ljudi. Od početka ove godine Izrael je ubio preko 40 Palestinaca potpuno nekažnjeno i bez odgovornosti”, dodaje se.

“Cijeli palestinski narod koji je pod izraelskom ilegalnom okupacijom su zaštićene osobe prema međunarodnom pravu. Izraelsko neselektivno kažnjavanje palestinskog naroda i masakri su ratni zločini i zločini protiv čovječnosti i zahtijevaju osudu”, navodi Ministarstvo vanjskih poslova, dodajući: “Ovo nije ciklus nasilja, već kampanja ciljanih ubistava protiv palestinskog naroda. Izrael nastavlja da krši svoje obaveze prema zaštićenom stanovništvu i zanemaruje svoju obavezujuću dužnost da okonča okupaciju.”

U saopćenju se također navodi: „Namjerna i deklarirana politika Izraela je jasna: ukorijenjen sistem potčinjavanja i dominacije i ubrzana strateška fragmentacija kako bi se spriječio svaki otpor protiv ugnjetavanja. Bilo u Gazi, Dženinu ili Jerihonu, Izrael pokušava stvoriti nepovratnu štetu na terenu kako bi održao svoju ilegalnu okupaciju i režim aparthejda i provodio svoju aneksionističku politiku.”

Ministarstvo je svoje saopštenje zaključilo naglašavajući da “međunarodna zajednica i generalni sekretar Ujedinjenih naroda moraju djelovati, brzo i konkretno, kako bi podržali međunarodno pravo kako bi pružili zaštitu palestinskom narodu i zaustavili teške povrede Izraela. Država Palestina neće popustiti u potrazi za odgovornošću za zločine Izraela protiv našeg naroda.”