Podljednjih 10 mjeseci  podaci UNICEFA pokazuju da je pola škola koje se koriste kao skloništa u Gazi  bilo direktno gađano. Prema satelitskim snimcima 85 posto školskih zgrada (477 od 564)  je direktno pogođeno (344) ili oštećeno (133). Izraelski napad od 10. avgusta su osudili britaski, francuski i evropski ministri vanjskih poslova dok je  njemačka izjava bila  u duhu „podrške“ prava na odbranu Izraela.

Britanski ministar vanjskih poslova David Lammy rekao je da je:

 “zgrožen” izraelskim vojnim udarom i “tragičnim gubitkom života”.

U priopćenju francuskog ministarstva vanjskih poslova stoji da su:

“nekoliko tjedana školske zgrade opetovano gađane, s nepodnošljivim brojem civilnih žrtava. Izrael mora poštovati međunarodno humanitarno pravo”.

Na platiformi X visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, Josep Borrell, je izjavio da je: “užasnut” slikama napada.

“Na meti je najmanje 10 škola posljednjih sedmica. Nema opravdanja za ove masakre.“

“Izrael je počinio novi zločin protiv čovječnosti masakrirajući više od stotinu civila koji su se sklonili u školu”, saopštilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Američki glasnogovornik za nacionalnu sigurnost Sean Savett objavio je izjavu u kojoj kaže da je :

“duboko zabrinut zbog izvještaja o civilnim žrtvama”,

Iako sav svijet mjesecima svjedoči o genocidu koji  Izrael provodi nad Palestincioma i o hiljdama ubijenih, posebno dece, žena i ljudi u redovima za humanitarnu pomoć, State Department je dodatnu pomoć Izraelu u naroužanju najavio uoči nastavka pregovora o prekidu vatre sljedeće sedmice.Uprkos javnim pozivima na prekid vatre u Gazi i izražavanja zabrinutosti zbog rastućeg broja ubijenih Palestinaca, administracija Joe Bidena odobrila je 20 milijardi dolara dodatne pomoći Izraelu u naoružanju. Ovaj sporazum uključuje borbene avione i napredne protuzračne projektile, koji bi Izraelu trebali biti isporučeni 2026.

MEE &Al-Jazerrra