U zajedničkoj izjavi, 93 zemlje su obnovile svoju opredijeljenost da podrže Međunarodni krivični sud, svoju odlučnost da se jedinstveno suprotstave nekažnjivosti i da ga podrže u postizanju pravde za žrtve genocida, nakon što su bile izložene prijetnjama i kritikama.

Zemlje su se pridružile izjavi koju je izdala regionalna grupa u znak podrške Međunarodnom krivičnom sudu, koju je pokrenula regionalna jezgra grupa koja se sastoji od 5 zemalja, a koju je objavila Stalna misija Belgije pri Ujedinjenim narodima, u kojoj je potvrdila svoju čvrstu podršku Međunarodni krivični sud, kao nezavisna i nepristrasna pravosudna institucija.

Među najistaknutijim zemljama koje su potpisale izjavu: Francuska, Njemačka, Španija, Britanija, Norveška, Portugal, Japan, Italija, Kolumbija, Kanada, Brazil, Belgija, Australija, Afganistan i Nigerija.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju, zemlje su obnovile svoju podršku principima i vrijednostima predviđenim Rimskim statutom, braneći ih i čuvajući njihov integritet od bilo kakvog političkog uplitanja i pritiska na sud, njegove službenike i saradnike.

U saopštenju se dodaje: “Obnavljamo našu odlučnost da se ujedinjeno borimo protiv nekažnjivosti”, naglašavajući da Međunarodni krivični sud predstavlja suštinski element u strukturi međunarodnog mira i sigurnosti.

U saopštenju se pozivaju sve zemlje da osiguraju punu saradnju kako bi mogle da provedu svoj važan mandat osiguranja jednake pravde za sve žrtve genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.