Izraelska okupacija predložila je da visoki čelnici Hamasa napuste Pojas Gaze kao dio šireg sporazuma o prekidu vatre u Pojasu, navodi CNN, pozivajući se na zvaničnike upoznati s tekućim međunarodnim razgovorima.
Prema CNN-u: “Izvanredan prijedlog dolazi u trenutku kada se Izrael bori da postigne svoj navedeni cilj potpunog uništenja Hamasa.”
Mreža ukazuje da Izrael nije uspio, uprkos skoro četiri mjeseca rata, da uhapsi ili ubije nijednog od viših vođa Hamasa u Gazi, te da je oko 70% Hamasovih borbenih snaga ostavio netaknutim, prema vlastitim procjenama Izraela.
CNN je otkrio da se o prijedlogu Izraela da napusti Hamasove lidere razgovaralo u sklopu širih pregovora o prekidu vatre najmanje dva puta posljednjih sedmica. Jednom prošlog mjeseca u Varšavi od strane šefa izraelske obavještajne službe, direktora Mosada Davida Barnea, a zatim ponovo ovog mjeseca u Dohi sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, prema jednom zvaničniku upoznatom s diskusijama.
Ranije u ponedjeljak, izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je Izrael predstavio inicijativu koju nije precizirao, negirajući da je Hamas predstavio bilo kakvu inicijativu.

U saopštenju Netanyahuovog ureda navodi se kako je on grupi predstavnika porodica talaca, nakon što su neki rođaci upali na sastanak odbora u izraelskom Knesetu zahtijevajući oslobađanje svojih rođaka, rekao: “Nema ozbiljnog prijedloga Hamasa. Ovo ( predviđanje) je netačno.”
Rekao je: “Naprotiv, postoji inicijativa s naše strane, u čije detalje neću ulaziti.”