Ministri i članovi Kneseta u Likudu razmatraju smjenu lidera stranke i premijera Benjamina Netanyahua, izglasavajući mu nepovjerenje, u svjetlu „situacije u Gazi o kojoj se razgovara dan nakon rata i političkog sistema (u Izraelu) o kojoj se raspravlja sljedećeg dana”, navodi izraelski kanal 13.

U izvještaju se navodi da se stvar čini ozbiljnijom, ne samo zbog broja članova Kneseta i ministara koji učestvuju u konsultacijama, već je počeo da uključuje i lidere opozicionih stranaka u ovo pitanje.

Obrazloženje za Likudove MK je da ako Netanyahu ostane na čelu stranke i Izrael krene na izbore iu slučaju mogućeg poraza Likuda, mnogi od njih više neće činiti značajan dio stranke Likud. U skladu s tim, velika grupa počela je ispitivati mogućnost da bi nakon završetka rata i nakon što je ministar Benny Gantz napustio vanrednu vladu, prešli na korak nepovjerenja Netanyahuu.

U takvom potezu Vladu će predvoditi visoki lider Likuda, koji je obavezan da se neće kandidirati na sljedećim izborima.

Za ovaj potez morali bi mobilizirati poslanike Kneseta iz opozicije, ali su male šanse da takav potez bude uspješan, jer je za njega potrebno najmanje 15 MK iz Likuda, a trenutno ih je manje od deset. Osim toga, riječ je o složenom političkom potezu, tokom kojeg će norveški ministri morati podnijeti ostavke i vratiti se u Kneset, a Netanyahu će imati dovoljno vremena da osujeti ovaj potez.