Australski premijer Anthony Albanese jedan je od zapadnih čelnika koji su pružili političku i materijalnu podršku izraelskoj vladi i vojsci u proteklih pet mjeseci dok je njihovo bombardiranje Gaze ubilo više od 30.000 ljudi, ali u ponedjeljak je postao prvi koji je upućen Međunarodnom kaznenom sudu zbog “saučesništva u genocidu”.

Više od 100 advokata podržalo je zahtjev prema članu 15. Rimskog statuta, tvrdeći da su Albanese, član Laburističke stranke, kao i članovi njegovog kabineta i parlamenta, pružili Izraelu “retoričku podršku u svojim javnim izjavama, press konferencije, njihovi govori”, kao i materijalnu pomoć, kako je rekla advokatica Sheryn Omeri za ABC-jev “News Breakfast”.

Omeri je kazala da je pomoć koju je Australija “posebno” pružila otkako je Izrael počeo napadati na Gazu izvoz dijelova borbenog aviona F-35, kao i vojna obavještajna služba putem vladinog nadzora u Joint Defense Facility Pine Gap u australskom sjevernom teritoriju.

Dokument od 92 stranice koji je sastavio pravni tim iznosi niz konkretnih načina na koje su Albanese i drugi australski dužnosnici djelovali kao saučesnici u genocidu, uključujući:

  • Zamrzavanje 6 miliona dolara financiranja Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć i rad palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku usred humanitarne krize temeljene na neutemeljenim tvrdnjama Izraela
  • Pružanje vojne pomoći i odobravanje izvoza vojnika u Izrael, koje bi Izraelske obrambene snage (IDF) mogle koristiti u toku prima facie počinjenja genocida i zločina protiv čovječnosti
  • Dvosmisleno raspoređivanje australskog vojnog kontingenta u regiji, gdje njegova lokacija i tačna uloga nisu otkriveni
  • Dopuštanje Australcima, eksplicitno ili implicitno, da putuju u Izrael kako bi se pridružili IDF-u i učestvovali u njegovim napadima na Gazu.

    Zajedno s Albaneseom, američki predsjednik Joe Biden, britanski premijer Rishi Sunak i njemački kancelar Olaf Scholz su među zapadnim čelnicima koji su opetovano branili izraelske akcije u Gazi, uprkos genocidnoj namjeri izraženoj u brojnim javnim izjavama izraelskih čelnika.

    Biden je tužen na federalnom sudu u januaru zbog navodnog “suučesništva u genocidu koji se odvija od strane izraelske vlade”. Taj se slučaj još uvijek probija kroz američki žalbeni proces.

    (Izvor: Klix.ba)