Međunarodna alijansa flotile slobode objavila je svoju namjeru da dopremi humanitarnu pomoć u Pojas Gaze morem u svjetlu uslova i patnji koje tamo postoje zbog intenzivnih izraelskih napada.

Jučer, u subotu, koalicija je održala konferenciju za novinare u sjedištu Fondacije za humanitarnu pomoć (IHH) u turskom gradu Istanbulu o svojim pripremama za isporuku pomoći Gazi.

Koalicija je u saopćenju pročitanom na konferenciji za novinare potvrdila da će “otići u Gazu morem kako bi okončala ilegalnu i smrtonosnu izraelsku opsadu pojasa”.

U saopštenju se navodi da flota koja će uskoro biti lansirana ima za cilj da isporuči hiljade tona hitne humanitarne pomoći direktno Palestincima u Gazi.

Koalicija Međunarodne flotile slobode uključuje veliki broj međunarodnih organizacija civilnog društva i aktivista, uključujući Tursku fondaciju za humanitarnu pomoć (IHH).

Čelnik Fondacije za humanitarnu pomoć Bulent Yildirim rekao je da Izrael nastavlja opsadu i povećava masakre u Gazi uprkos volji cijelog svijeta. Ističući da Flotila slobode nastoji ukloniti opsadu Gaze, te dati priliku islamskom svijetu i međunarodnoj zajednici da pronađu rješenja.