Marokanski filozof Taha Abdel Rahman rekao je da je operacija Al-Aksa Taifoon koju je pokrenuo palestinski otpor 7. prošlog oktobra zaista samoodbrana, osuđujući zahtjev Izraela da je zemlje svijeta osude.

Abdul Rahman je objasnio – da je ova izraelska tvrdnja nevažeća barem sa sljedećih aspekata:

Prvi aspekt je da je Izrael okupatorska strana, tako da je akcija (AlAksa) naplata za prethodnu okupaciju.

Drugi aspekt je da je Izrael uveo blokadu Gaze, kopnom, morem i zrakom, već 18 godina.

Treće, područje u kojem se dogodila akcija Al Aksa nije dio Države Izrael, koju su Ujedinjene nacije priznale 1948. godine kao posebnu granicu, već područje koje je potom Izrael zauzeo;

Četvrto, izraelska verzija opisa događaja Al-Akse Taifoon  sadržavala je “očigledne laži i neistine”, od kojih su neke priznali i sami izraelski izvori.

Peti aspekt je da je država Izrael “okupatorski entitet”, koji je uspostavljen i proširen tek protjerivanjem Palestinaca sa njihove istorijske zemlje prije 75 godina.

Šesti aspekt je da okupacija, kakva god ona bila, zahtijeva od svoje žrtve da joj se odupre,. Palestinci smatraju da se svakoj okupaciji treba oduprijeti, posebno kada je zasnovana na drevnim mitovima koji pozivaju na istrebljenje autohtonog stanovništva.

Abdul Rahman je zaključio da je “apsolutno zlo koje predstavlja Izrael” natjeralo da se preokrenu vrijednosti, čime Izrael samoodbranu smatra svojim pravom, a on je sam agresor.

Važno je zapamtiti da se Palestinci suočavaju s najbrutalnijim i nemilosrdnim ratom od Drugog svjetskog rata.