Majka izraelskog vojnika Rona Shermana, koji je poginuo u Gazi nakon zarobljavanja u oktobarskom napadu, optužila je izraelsku vojsku za smrt sina u emotivnoj objavi na drustvenim mrežama.

Tijela vojnika Ron Sherman, 19, i  Nik Beizer , zajedno sa civilom Eliom Toledano (28) , koji su svi kidnapovani 7. oktobra, izvučeni su iz tunela Hamasa u Jabaliji 14. decembra.

Zbog stanja tijela, nije bilo moguće utvrditi način smrti.

Shermanova majka, dr. Maayan Sherman, veterinar, tvrdi da rezultati izvještaja sugeriraju da je ubijen otrovnim plinom koji je IDF navodno koristila u tunelima, optužujući vladu da svjesno dovodi taoce u opasnost.

“Ne od Hamasa, razmišljajte više u pravcu Aušvica i tuševa, ali bez nacista i bez Hamasa. Ne slučajnom vatrom, ne prijateljskom vatrom, već ubistvom s predumišljajem: bombe s otrovnim gasom”, napisala je u objavi na Facebooku.

“Nema budućnosti za ovu zemlju ako su vam ovo uradili nakon što su vas napustili tog Šabata”, napisala je, pozivajući se na 7. oktobar. “Kakva bi bila odluka da je to bio Bibijev sin [premijera Benjamina Netanyahua] tamo u tunelima terorista, ili unuk [ministra odbrane Yoava] Gallanta? Ili sin [šefa IDF-a] Herzi Halevija. Da li bi i oni bili otrovani gasnim bombama?”