Klub palestinskih zatvorenika saopštio je večeras da je jučerašnjim ishodom hapšenja i terenske istrage u gradu Beit Ummar pogođeno oko 30 građana, dok je privedeno njih 5.

Klub je dodao: “Na osnovu brojnih svjedočanstava iz grada, operacije hapšenja bile su praćene raširenim  vandalskim operacijama u kućama, gdje su namjerno raznijeli svoje stvari u više kuća, nakon što su iz njih odveli porodice. , pored napada i teških premlaćivanja građana, posebno tokom uviđajnih radnji.” Zabilježene su i terenske, te krađe novca i zlatnog nakita, pored oduzimanja desetina automobila, uz prijetnje koje su pratile uviđaj i operacije hapšenja.”

Klub zatvorenika je dodao da su mnogi gradovi i logori bili podvrgnuti opsežnim vojnim operacijama nakon sedmog oktobra, koncentrisanih u provincijama Tulkarm i Jenin, zajedno sa logorom Balata u Maplesu i nekim gradovima u Ramallahu, posebno u gradu Al-Mughair , zajedno sa kampom Dheisheh, i gradom Husan u Betlehemu, koji je nedavno bio svjedok masovnog upada.

Klub palestinskih zatvorenika je objasnio da je nakon 7. oktobra u guberniji Hebron svjedoci kampanja hapšenja koje su bile najveće na Zapadnoj obali.Broj hapšenja u guvernatu i njegovim gradovima i logorima premašio je više od (1.400), uključujući (32) žene i (84) djece Brojevi ne odražavaju samo stepen eskalacije broja pritvorenih, već i stepen zločina i napada koji su pratili hapšenja, uključujući i zadržavanje građana kao talaca, posebno žena.

Iz Kluba zatvorenika su istakli da je najveći procenat administrativnih pritvorenika također koncentrisan u provinciji Hebron, u odnosu na ostale gubernije.

Važno je napomenuti da je ukupan broj kampanja hapšenja na Zapadnoj obali do danas dostigao više od (6.950) hapšenja.