Tokom posjete Egiptu, kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je da njegova zemlja poziva na održavanje proširene i pouzdanije mirovne konferencije kako bi se riješili problemi u Pojasu Gaze.

Kineski ministar je u izjavama novinarima nakon sastanka sa svojim egipatskim kolegom Samehom Shoukryjem u Kairu dodao: “Provođenje rješenja o dvije države ostaje neizbježan put ka postizanju pravednog rješenja palestinskog pitanja.”

Kineski ministar vanjskih poslova je naglasio da je suština rješavanja palestinskog pitanja u ispravljanju istorijske nepravde, kao i vraćanju pravde palestinskom narodu što je prije moguće.

Ministar je nastavio da kaže: “Kina poziva na održavanje veće, pouzdanije i delotvornije međunarodne mirovne konferencije, kako bi se postigao ovaj cilj, a sa ciljem da se odredi određeni vremenski okvir i plan za implementaciju rešenja o dve države”.

Kineski ministar vanjskih poslova je također ukazao na potrebu da se podrži hitan nastavak mirovnih pregovora između Palestine i Izraela.