Katarski ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdul Rahman Al Thani naglasio je da njegova zemlja podržava palestinski narod, a ne bilo koju političku frakciju, odbacujući ono što je opisao kao izraelske “laži” o navodima o finansiranju Hamasa od strane Dohe.

Bin Abdul Rahman je rekao u intervjuu za američki nacionalni javni radio (NPR): “Katar podržava mir i podržava palestinski narod koji živi dostojanstveno. Mi ne podržavamo Hamas ili bilo koju političku frakciju tamo.”

On je objasnio da je “55 posto podrške Katara Palestincima otišlo na Zapadnu obalu, a 45 posto na pojas Gaze”, te da je “podrška išla direktno ljudima, a ne bilo kojoj političkoj frakciji tamo”.

Ranije je izraelski premijer Benjamin Netanyahu napao Katar i rekao: “Mislim da moramo zahtijevati od Katara, koji ugošćuje Hamas i njegove lidere i finansira ih, da oslobodi ostale naše taoce. Mislim da cijeli svijet prati ulogu Katara. ”

U drugim izjavama, Netanyahu je optužio Katar da je “problematična” zemlja.

Kada je Bin Abdul Rahman upitan o njegovom odgovoru na te izjave, rekao je: “Neću se truditi da odgovaram na neodgovorne izjave.”

Dodao je: “Navod o našem finansiranju Hamasa kategorički se odbacuje, a to je vrlo jasno iz načina na koji podržavamo narod Gaze. Sve se to dešava pod nadzorom njihove vlade i nadzorom vlada drugih zemalja, “ i naglasio da se to radi u okviru “transparentnog i legitimnog procesa”.

Nastavio je: “Potvrđujem da svi oni koji poznaju i prate ovaj proces znaju da izraelske tvrdnje nisu ništa drugo nego laž i da pokušavaju da obmanu javno mnijenje.”