Ujedinjeni narodi su jučer, u petak, obavijestili Izrael da će svoju vojsku uvrstiti na “listu srama” zbog nepoštivanja prava djece u sukobima.

Uvrštavanje “Izraela” na “Listu srama” dolazi nakon što je krvavi i genocidni rat koji je vodio u Pojasu Gaze ušao u deveti mjesec, a koji je dosad ostavio 15.517 mučenika među djecom.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres trebao bi objaviti svoje novo izvješće 18. lipnja.

“Listu srama” uspostavio je 2002. glavni tajnik Ujedinjenih naroda, kao vrijedan alat u naporima da se suzbiju zlostavljanja djece kao rezultat oružanih sukoba i njezina stigmatizacija počinitelja – bilo vladinih ili nedržavnih oružane skupine – predstavljaju veliki pritisak na strane u oružanom sukobu kako bi ih se prisililo da poštuju međunarodno pravo.

Na zahtjev Vijeća sigurnosti UN-a, glavni tajnik Ujedinjenih naroda godišnje objavljuje izvješće koje prati kršenja dječjih prava, uz ciljanje škola i bolnica u 20-ak konfliktnih područja diljem svijeta, a uključuje i dodatak s imenima odgovornih za te prekršaje.

Ovaj dodatak se zove “Lista srama” jer sadrži imena strana optuženih za počinjenje nasilja nad djecom u sukobu, uključujući ubijanje, sakaćenje, novačenje, otmicu ili počinjenje seksualnog nasilja nad njima.

Iako crna lista nema kaznene učinke osim međunarodnog pritiska, uključene strane mogu biti uklonjene s UN-ove liste, ali tek nakon sklapanja sporazuma s UN-ovim odborima koji nadziru postupke za zaustavljanje ovih kršenja.

Uvrštavanje Izraela na “Listu srama” moglo bi imati više utjecaja u međunarodnoj areni, budući da je ovo treći put u nekoliko mjeseci da se Izrael našao pod nadzorom velikih međunarodnih tijela.