Pokretanje operacije “poplave Al-Aksa” 7. oktobra i dalje zaokuplja javno mnijenje u Izraelu. Zbog velikog propusta pretrpio je na sigurnosnom i obavještajnom nivou.

Kako bi okončao ovu kontroverzu, bivši načelnik generalštaba izraelske vojske Aviv Kochavi priznao je u ponedjeljak da snosi odgovornost za sigurnosne propuste koji su doveli do napada 7. oktobra prošle godine.

Kochavi je pozvao da se vojska, koja vodi bitke u Pojasu Gaze, drži podalje od političkih sporova. Izraelska radiodifuzna korporacija je također citirala Kochavija, koji je bio na toj funkciji do januara 2023., rekao: „Stalno se pitam šta bismo mogli uradili drugačije.”

U drugom kontekstu, Kochavi je oštro napao razlike na izraelskom političkom nivou i optužio one koje je nazvao uticajnim ljudima da rade na stvaranju podjele u Izraelu, što stvara egzistencijalnu prijetnju “njegvoj zemlji”.

Pozvao je na zaustavljanje ekstremističkih diskusija i izostavljanje vojske iz njihovih govora, tvrdeći da bi time okupatorska vojska pobjedila u Gazi.