Penzionisani oficir izraelske vojske Aharon Bregman rekao je da Hamas ne može biti svrgnut, ni sada ni u budućnosti.

Prema izvještaju američkog lista “The Wall Street Journal”, izraelsko povlačenje hiljada vojnika iz Gaze nakon pritiska Sjedinjenih Država izazvalo je zabrinutost izraelskih zvaničnika zbog “eskalacije oružanih aktivnosti” u zemlji.

Ona je istakla da ono što pojačava ove strahove jeste to što je povlačenjem 36. divizije iz Pojasa Gaze ranije ove sedmice, iz centra Pojasa Gaze, gdje je divizija djelovala, lansirana baraža raketa.

U Pojasu Gaze trenutno rade 3 tima, po jedan na sjeveru, centru i jugu. Prema riječima portparola izraelske vojske Daniela Hagarija, najveće raspoređivanje je u uporištu Hamasa u južnom pojasu Gaze, tačnije u Khan Yunisu.

Penzionisani izraelski general Giora Eiland rekao je da će izraelska promjena taktike “omogućiti više civila, zajedno s militantima, da se vrate u sjeverni pojas Gaze”, dodajući: “Platili smo visoku cijenu za nešto što će za kratko vrijeme biti besmisleno”.

Sa svoje strane, Aharon Bregman, profesor političkih nauka na Kraljevskom koledžu u Londonu i bivši oficir izraelske vojske, rekao je: “Ako sveobuhvatna pobjeda nad Hamasom ne bude postignuta, Izrael bi mogao biti primoran da se zadovolji manje ambicioznim ciljevima rata .”

Istakao je: “Iako Izrael to zvanično neće priznati, cilj rušenja Hamasa ne može se postići, ni u sadašnjem trenutku ni u budućnosti.”