Ministar za imigraciju i apsorpciju u izraelskoj vladi Ofir Sofer smatrao je da je bila greška “otvoriti front na sjeveru u ranim fazama rata”, naglašavajući neophodnost pokušaja postizanja “političkog rješenja” okončaće eskalaciju na sjeveru.

Izraelski sajt “Sergeim” citirao je ministra, koji pripada partiji “Religijski cionizam”, koji je u intervjuu za izraelske medije rekao: “Moramo da poštujemo i pokušamo da razumemo razmere bola i patnje porodice zatvorenika.”

Sofer je upitao o značenju “apsolutne pobjede” o kojoj okupacioni premijer i dalje govori, ističući da će to pitanje postaviti na sjednici izraelske vlade, koja će se održati ove nedjelje uveče, opisujući to kao “pitanje koje oni postavljaju daleko od.”

Izraelski ministar je dodao: “Šta to tačno znači? Demontaža Hamasove vladine infrastrukture? Hamas je duboko ukorijenjen među stanovnicima Gaze i nije nešto što je došlo izvana.”

Što se tiče dana nakon rata, teme oko koje eskaliraju izraelske nesuglasice, Sofer je više volio da je ne obrađuje.

Sofer je priznao svoje uvjerenje da je “bila greška otvoriti eskalaciju na sjevernom frontu u ranim fazama rata”, naglašavajući da “Izrael mora pokušati postići politički proces”.

U tom kontekstu, Yossi Yehoshua, vojni analitičar u izraelskom listu Yedioth Ahronoth, komentirao je stvarnost na sjevernoj granici, smatrajući da „Hezbolah puca ne trepnuvši po kućama u Manari ili Metulli, dok je sposobnost vojske da odgovoriti Izraelski ograničen.