Izraelski mediji prenijeli  su izjavu izraelskog načelnika generalštaba Herzija Halevija da je cijena rata teška i vrlo bolna, dodajući: “Izgubili smo naše najbolje borce.”

Izraelska okupaciona “vojska” potvrdila je smrt vojnika iz sastava Padobranske brigade u borbama sjeverno od pojasa Gaze, nakon što je Al-Qasam objavio ubistvo 3 vojnika, sjeverozapadno od Gaze.

Okupacija je objavila da je ubijen komandant 53. bataljona , divizije Barak, koji je najviši komandant u izraelskoj vojsci, likvidiran od početka bitke 7. oktobra, prema priznanju okupatora.

Jutros je izraelska okupaciona vojska priznala da je broj poginulih vojnika porastao na 17 od početka pokušaja kopnenog upada  u pojas Gaze. 

Američki list “Washington post” juče je prokomentarisao   ovaj veliki broj poginulih Izraelaca, rekavši da je to otprilike četvrtina žrtava u cijelom ratu koji je “Izrael” pokrenuo na Gazu od 2014. godine, a koji je trajao mjesec i po dana. 

Prethodno je portparol izraelske vojske rekao da je obavijestio 332 porodice vojnika da su njihovi sinovi ubijeni od početka napada na Gazu, 7. oktobra, a obavijestio je i 242 porodice da su njihovi sinovi zarobljenici u Gazi.

Izvor: Al-Mayadeen