Zamjenik izraelskog gradonačelnika okupiranog Jerusalema Aryeh King pozvao je u petak da se palestinski zatvorenici iz Pojasa Gaze sahranjuju žive, nakon što su se proširile slike okupacione vojske koja hapsi desetine raseljenih ljudi u sjevernom pojasu Gaze i skida ih osim njihovih donje rublje.

King je – preko X platforme – opisao palestinske zatvorenike kao “naciste”, rekavši da je zakopavanje živih jedini način da se s njima nosi, jer “oni nisu ništa drugo do grupa mrava”, kako je rekao.

Na slikama se videlo da je izraelska okupaciona vojska okupila zarobljenike dok su bili gotovo goli na peščanom tlu ispred velike rupe, što je izazvalo bojazan da će okupacija izvesti masovnu egzekuciju.

Na drugim fotografijama se vidi i da je okupaciona vojska gotovo gole zarobljenike sakupila u vojno transportno vozilo i odvela ih na nepoznatu lokaciju.

Od početka izraelske agresije na pojas Gaze 7. oktobra, izraelski zvaničnici davali su ekstremističke izjave kako bi legitimirali ubijanje civila u opkoljenom Pojasu.