Nakon jednog od najvećih raketnih napada prije nekoliko dana, na Netivot je ispaljeno 25 raketa, doseljenici su odbili da se vrate u svoje domove u blizini pojasa Gaze, iako im je vojni establišment dozvolio povratak.

Zbog toga su čelnici tih naselja zatražili od premijera Netanyahua da odgodi povratak za dodatnih šest mjeseci i da nastavi finansirati hotele u kojima borave.

Nakon 104 dana rata, bezbjednosni establišment poručuje stanovnicima Sderota i naselja do 4 kilometra od granice da se mogu vratiti svojim kućama. Ali nakon što su dobili dokaz da raketna vatra nije prestala – kada je na Netivot ispaljeno 25 raketa – većina stanovnika ne žuri da to učini. Kanal 12 Hebrejski kaže.

Premijer je rekao da podržava njihov stav da se povratak odloži za šest mjeseci.

Netanyahu je otišao toliko daleko da je iza zatvorenih vrata rekao da će, prema trenutnim procjenama situacije, rat skliznuti i u 2025. godinu.

Gradonačelnik Sderota Alon Davidi napisao je u pismu građanima: „Premijer je uputio stručne timove da pozitivno razmotre produženje finansiranja smještaja u centrima za evakuaciju i nastavak granta za naseljavanje do početka jula za svakog stanovnika koji odluči da završi akademske godine u centru u kojem živi, kao i produženje granta.” Adaptacija za svakog stanovnika koji se odluči za povratak u grad.