U svjetlu njegovog očekivanja pada izraelske vanredne vlade, politički analitičar smatra da više nije pitanje hoće li izbori biti održani ove godine ili ne, već kada će se održati, s obzirom na to da je „vanredna vlada na na ivici kolapsa.”

“Vlada za vanredne situacije je na ivici kolapsa”, rekao je Yair Kozin, analitičar radija Izraelske vojske, u članku objavljenom u izraelskom listu “The Jerusalem Post” u petak.

U Izraelu se sve više poziva na održavanje prijevremenih izbora, ali premijer Benjamin Netanyahu i njegove partnerske desničarske stranke protive se tim pozivima.

Kozin je sugerirao: “Stranka nacionalnog jedinstva, na čelu s Bennyjem Gantzom, vjerovatno će se uskoro povući iz vanredne vlade, koja je formirana 11. oktobra, nakon početka rata u Gazi.”

Ali, istakao je da će “čak i ako hitna vlada sa Partijom nacionalnog jedinstva propadne, Netanyahuov blok, koji se sastoji od 64 člana, i dalje moći da ostane na vlasti”.

Kozin je smatrao da „samo jaka unutrašnja opozicija u Likud stranci, koju predvodi Netanyahu, može dovesti do demontaže uske desničarske vlade, i dovesti do izbora ili formiranja alternativne vlade s drugim liderom iz Likuda, koji može dobiti podršku unutar svoje stranke i drugih stranaka.” “Opozicija”.

Dodao je: “U ovom trenutku posljednji scenario izgleda malo vjerojatan, a gotovo svi govore o izborima.”

“Više nije pitanje hoće li se izbori održati 2024., nego kada će biti 2024. godine, a većina članova Vlade ne želi da se izbori održe u skorije vrijeme”, rekao je Kozin.

Dodao je: “Svi (u vladi), osim možda ministra za nacionalnu sigurnost Itamara Ben Gvira, koji uprkos svom jadnom neuspjehu u suzbijanju kriminala u Izraelu nastavlja da raste u anketama, protive se izborima.”

Netanyahuu se stalno upućuje nekoliko kritika u vezi s neuspjehom u postizanju bilo kojeg od ciljeva rata unatoč proteku 105 dana od njegovog izbijanja, od kojih je najvažnija bila eliminacija Hamasove vladavine u Gazi.

Proteklih dana su izraelski mediji izvještavali o neslaganjima unutar vlade oko načina povratka zatočenika iz Pojasa Gaze, te o Netanyahuovom odbijanju prijedloga i dogovora koje su ponudile različite strane, zbog njegovog pristajanja na nepostojanje primirja u Gazi, što je glavni uslov za Hamasov pokret. –