Prema izvještajima medija, direktor Izraelske uprave za antikvitete, Eli Askozido, podijelio je slike na svom službenom Instagram nalogu, navodeći da su izraelski vojnici kontaktirali vlasti da pregledaju skladište u Gazi.

U postu koji prati fotografiju opljačkanih stvari, napisao je: “Mala vitrina postavljena je u Knesetu.”

Također je navodno objavio video, otkrivajući izraelske vojnike kako upadaju u skladište puno antikviteta.

U natpisu je stajalo: “Dobra sedmica, zamjenik direktora Uprave za antikvitete požurio je u Gazu da provjeri skladište puno antikviteta. Hvala ratniku Mosheu Agamiju”, objavio je Middle East Monitor (MEMO).

Međutim, objava sa prikazom Kneseta više nije na njegovom profilu, izvještava MEMO.

Od tada je objavio sljedeću izjavu: “IDF je pozvao izraelske antikvitete da pregledaju skladište u Gazi u kojem se nalaze drevni predmeti ili oni za koje se čini da su drevni. Prvo ispitivanje obavio je arheolog, a sveobuhvatan pisani izvještaj će naknadno biti dostavljen IDF-u. Predmeti su ostavljeni neometani na lokaciji.”

Objavu je kritizirao propalestinski aktivista Khaled Yousry, koji je rekao: “Krađa antikviteta se prema međunarodnom pravu smatra ratnim zločinom”.

„Nedozvoljena trgovina kulturnim dobrima, uključujući antikvitete, je zločin prema Konvenciji UNESCO-a iz 1970. o mjerama koje treba poduzeti da bi se spriječio uvoz, izvoz i prenos vlasništva nad kulturnim dobrima“, nastavio je Yousry.
Ranije ovog mjeseca, Ured za medije Vlade Gaze rekao je da je “Izraelska vojska opljačkala novac i zlatne artefakte iz Pojasa Gaze u iznosu od približno 25 miliona dolara od početka agresije.

Ured je u saopćenju naveo da je primio “na desetine svjedočenja stanovnika Pojasa Gaze o krađi novca, zlata i artefakata procijenjenih na 90 miliona šekela (24,5 miliona dolara) u protekla 92 dana od strane izraelske okupacione vojske .”

Izraelska vojska je također uništila više od 200 arheoloških i antičkih lokaliteta od 325 registrovanih u tekućoj agresiji na pojas Gaze, navodi novinska agencija Anadolu, citirajući Ured za medije Vlade Gaze.

Velika džamija Omari, vizantijska crkva u Jabaliji, svetište Al-Khadir u gradu Deir al-Balah u centralnom pojasu Gaze i vizantijsko groblje Blakhiya (Antedon Palestine), sjeverozapadni grad Gaze bili su među mjestima.

Izraelska nevladina organizacija Emek Shaveh saopćila je da je stotine drevnih lokaliteta, istorijskih spomenika, muzeja i arhiva oštećeno ili uništeno od početka izraelskog napada na pojas Gaze.