Izraelske okupacione vlasti spriječile su Anu Mirandu, članicu Evropskog parlamenta, da uđe na palestinsku Zapadnu obalu preko aerodroma u Tel Avivu, u sklopu službene posjete delegacije Evropskog parlamenta. Evropska unija je tu zabranu opisala kao iznenađujuću i razočaravajuću.

Anna Miranda se u ponedjeljak navečer stigla na izraelski aerodrom Ben Gurion, na koji se mora ući da bi stigla do okupiranih palestinskih teritorija, sa ostalim članovima delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Palestinom.
Na svom Twitter nalogu, Ana Miranda je napisala da ju je Izrael vratio nakon nekoliko sati čekanja i da je deportovana u svoju zemlju, Španiju. Evropska parlamentarka je izjavila da je akcija koju su izraelske vlasti poduzele protiv nje “diplomatska uvreda” i “nepoštovanje” zakonodavnog tijela Evropske unije.
Jučer, u utorak, španska parlamentarka ponovo je objavila tvit koji uključuje video snimak trenutka kada je primljena na aerodromu Vigo u sjevernoj Španiji, nakon odluke Tel Aviva da joj spriječi ulazak u Palestinu. Španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares izrazio je svoje nezadovoljstvo, rekavši: “Tražimo objašnjenje od izraelskih vlasti”.
Predsjednica Evropske unije Roberta Metsola izrazila je svoje razočarenje i najavila da će tražiti objašnjenje od izraelskih vlasti.
Nabila Masrali, glasnogovornica za vanjske poslove u Evropskoj uniji, rekla je – u izjavi za štampu – da je Mirandina deportacija “iznenađujuća”, jer su “izraelske vlasti eksplicitno dozvolile njen ulazak”.
S druge strane, izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova je navelo da je Miranda bila spriječena da uđe na aerodrom u Tel Avivu, jer je 2015. godine učestvovala u međunarodnoj flotili civilnih brodova (nazvanoj Flotila slobode) koja je prevozila pomoć u pojas Gaze.

Izraelska pomorska blokada uvedena je 2007. godine, a podrazumijeva zabranu pristupa plovilima bez prethodne dozvole Izraela. Internacionalne grupe koje čine udruženje humanitarnih organizacija „Flotila slobode“ nastoje se suprotstaviti nezakonitoj, nemoralnoj i nehumanoj izraelskoj blokadi Gaze.