RAMALA – Izraelske okupacione snage danas su pritvorile najmanje 21 Palestinca tokom racije na okupiranim teritorijama, od kojih su dvojica maloljetna, saopštila je agencija WAFA.

U pokrajini Betlehem na jugu Zapadne obale, izraelske snage su pritvorile šest osoba iz sela Hussan, zapadno od grada Betlehema, uključujući 16-godišnjeg dječaka, a uhapšen je i 44-godišnji muškarac iz grada Betlehema.

U provinciji Ramallah, vojnici su zatočili 17-godišnjeg mladića iz sela Kufr Malik, istočno od grada Ramallaha, i još dvojicu iz grada Beit Sira, zapadno od Ramallaha.

Na sjeveru Zapadne obale, vojnici su priveli tri osobe iz grada Tel, u okrugu Nablus, i još jednu iz samog grada.

Dvojica braće i sestara su takođe pritvorena u gradu Tulkarm, troje su zatočeni u provinciji Jenin, a jedan je priveden iz grada Bidya, blizu Salfita.

Jedan Palestinac je također zatočen u izbjegličkom kampu Šufat, sjeveroistočno od okupiranog istočnog Jerusalema.

Prema izraelskoj politici “administrativnog pritvora” moguće je da drže osobu u pritvoru bez optužbe ili suđenja šest mjeseci, što se može produžiti na neodređeno vrijeme. Evropska unija pozvala je izraelske okupacijske vlasti da prestanu praksu administrativnog pritvaranja, međutim Iyraelska okupaciona vojska i dalje nastavlja da flagrantno krši krši ljudska prava Palestinaca kroz ovu praksu..