Izraelske banke potvrdile su danas, u ponedjeljak, da će se pridržavati američkih sankcija nametnutih četvorici doseljenika na Zapadnoj obali, koji su optuženi za počinjenje djela nasilja nad Palestincima, unatoč pozivima okupacijskog ministra financija Bezalela Smotricha i još jednog člana ekstremno desnu vladu, da se ne povinuje odluci Washingtona.

Kako javlja Reuters, Banka Izraela objavila je da se izraelske banke moraju pridržavati odluke administracije američkog predsjednika Joea Bidena.

Središnja banka je u izjavi rekla: “Izbjegavanje ovih režima sankcija može izložiti banke značajnim rizicima, uključujući rizike usklađenosti, pranje novca, borbu protiv financiranja terorizma, pravne rizike i rizike reputacije.”

Ovo dolazi nakon što je prošlog četvrtka Biden potpisao predsjedničku odluku kojom se uvode sankcije izraelskim doseljenicima “umiješanim u djela nasilja protiv Palestinaca” na Zapadnoj obali.

Valja napomenuti da je Bidenova administracija razmatrala uvođenje sankcija izraelskom ministru nacionalne sigurnosti Itamaru Ben Gviru i ministru financija Bezalelu Smotrichu, ali je na kraju odlučila da ih izbaci s popisa, prenose izraelski mediji.